Κριτική / Παρουσίαση Βιβλίου

Ου Γριστός! Τούτος ο ιστότοπος εν γεμάτος αράχνες. Ε ναι, αφού έσ̌ει που τον Φεβράρη να μπεις ρε κουμπάρε! Ε σόρι, είμαι πνιμένος. Όπως τζ̌αι να ‘σ̌ει, εννά κάμω κριτική βιβλίου τούντην φορά τζ̌αι ο λόγος είναι ότι το βιβλίο εν γραμμένο στα Κυπριακά.

Πριν 2 εφτομάες επήα σε μιαν εκδήλωση indie (ανεξάρτητων) εκδόσεων στην παλιά Λευκωσία που εδιοργάνωνε το WRITE CY, μια εκδήλωση για Kυπραίους εκδότες, συγγραφείς, τζ̌αι καλλιτέχνες. Έτσι τζ̌ εγώ επήα σαν πράκτορας της KGB να δω τι εν τούτη εκδήλωση, τζ̌αι τελικά άρεσεν μου πολλά. Έπιασα τζ̌αι θκυο βιβλία, ένα ήταν μια συλλογή ποιημάτων «Αν ήσυχος / Υπέρ βολικός» του Σταύρου Λαμπράκη, τζ̌αι το άλλον εν τo βιβλίο πον να μιλήσω τωρά.

Το καλλύτερο βιβλίο που θκιάβασα ως τωρά. Το βιβλίο τούτο ονομάζεται «Σάιπρους: Φάιναλ Τέιστινέισ̌ον» της Άρτεμις Ευαγόρου. Όπως λέει τζ̌’ η συγγραφέας τούτον έννεν ένα βιβλίο μαγειρικής τζ̌’ απαγορεύεται να μπει στα ράφια με βιβλία μαγειρικής, «[…] είναι μια Κυπριακή ιστορία για βασιλιάδες, χαρέμια, γοργόνες, καταραμένα αγαλματίδια, τζ̌αι πλαστικές παπηρούες […] τζ̌αι ένα μάτσο συνταγές έτσι για γεμωσιά.»
Τίποτε έννεν συνηθισμένο σε τούντο βιβλίο. Χωρίζεται σε 9 κεφάλαια, μερικά που τούτα εν το κεφάλαιο της αναρής τζ̌αι του χαλλουμιού, το κεφάλαιο του χαρουπόμελου, το κεφάλαιο της τασ̌ής, το κεφάλαιο της Κουμανδαρίας του Κοννιακκιού, τζ̌αι της Ζιβανίας, τζ̌αι άλλα πολλά. Είναι γραμμένο τζ̌αι στα Κυπριακά, τζ̌αι στα Αγγλικά (για να γινεί πιο ευρέως γνωστό) τζ̌αι φυσικά στα Κυπριακά γιατί η συγγραφέας εν Κυπραία, οι συνταγές εν κυπριακές, τζ̌αι μιλά για την Κύπρο, σιόρ. Επίσης όπως τονίζει τζ̌αι η συγγραφέας «[…] [θεωρεί] ότι εν υπερβολικά λλία τα βιβλία  που εν γραμμένα στη σπουδαία τούτην ελληνική [ν]τοπιολαλιά»
loukoumi_0
Έσ̌ει κυπριακές συνταγές για φαΐ, κυπριακές συνταγές ομορφιάς, φυσικές θεραπείες, κυπριακά γεγονότα τζ̌αι αστικούς μύθους τζ̌αι πολλά άλλα, που εν προκειται να τα πω ούλλα, να πάτε να πιάσετε τούντο βιβλίο να τα δείτε που μόνοι σας. Μόνο €20 εύρω, μια χαρά είναι για την ποιότητα του χαρτιού, την πολυχρωμία τζ̌αι σίουρα τζ̌εινα πον μες το βιβλίο, συν το ότι εννά σας μείνει. Πολλές συνταγές τζ̌αι οι τίτλοι τους εν εφευρέσεις της συγγραφέως όπως «Κοτόπουλλο ‘Ψιντρή βασιλιτζ̌ιά μου τζ̌αι μαντζουράνα μου’», «Η φωθκιά της Αφροδίτης», «Η Ελιωτή της θκειας μου της Μηλίτσας» τζ̌αι φυσικά κλασσικοί τίτλοι κυπριακών φαγιών όπως αυκολέμονη, κατσούρες, κολοκοτή, μαχαλλεπί, κιαντζ̌αλί, λουβί με ττόνο τζ̌αι τασ̌ή, πάντα χρωματισμένα με την ιδιαίτερην πινελιά της συγγραφέως. Επίσης τούντο βιβλίο εν τζ̌’ ένα τζ̌υνί θησαυρού βασικά εν τζ̌υνί μια παπηρούς πον χωσμένη ποτζ̌ι ποδά στις φωτογραφίες.  oo176ar87doufg4l-fill640x320

Εν ένα βιβλίο που με έκαμε τζ̌αι γέλασα, για τον απλό λόγο ότι μιλά σαμπώς τζ̌αι ξέρεις την χρόνια, νιώθεις το τόσον οικεία λόγω του ότι εν γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, τζ̌αι δεν είναι απλώς ένα στεγνό βιβλίο με συνταγές, είναι ένα βιβλίο που μυρίζει Κύπρος!
cover-2
Στο Goodreads (το Facebook για τζ̌είνους που θκιαβάζουν πολλά βιβλία σαν εμένα) έβαλα του 5 στα 5 αστέρκα. Αν η συγγραφέας δει τούντήν παρουσίαση/ κριτική εννά προσπαθεί να έβρει πκοιος που τζ̌είνους ούλλους τους χίππις εγόρασεν το βιβλίο της, εθκιάβασεν το μέσα σε 4 ώρες τζ̌αι έσ̌ει τζ̌αι το θράσος να κάμει τζ̌αι κριτική. Σόρι εν μπορώ να βοηθήσω σε τούτο, το μόνο που μπόρω να πω είναι ότι το βιβλίο της εν τόσο τέλειο που έπεισέν με να φάω ξανά λουβι (φαΐ που μισώ με πάθος) πάντα με τη δική της παραλλαγή με τασ̌ή.
155e6eb1e8d81f
Το βιβλίο εν των εκδόσεων abookwormpublication τζ̌αι μιας τζ̌αι κοντέυκουν Χριστούγεννα πρέπει να γοράσετε τούντο βιβλίο τζ̌αι να κάμετε έναν ωραίο δώρο για φέτος, ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει που κανένα κυπριακό σπίτι.
Μπορείτε να τ’ αγοράσετε που δαμέ: Οίκος των Κυπριακών και Κυπρολογικών Εκδόσεων

Ή να ρωτήσετε τους εκδότες για παραπάνω πληροφορίες δαμέ: A Bookworm Publication Publisher

Μπορείτε να δείτε τζ̌αι την κριτική μου (στ’ Αγγλικά) δαμέ: Σάιπρους: Φάιναλ Τεϊστινέισιον / Cyprus: Final Tastynation

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κωνσταντίνου
Cyprus: Final Tastynation © Artemis Evagorou, 2015

 

Leave a comment